Köln, Milano, Paris… Avrupa’nın ünlü şehirlerini gezerken karşınıza çıkan birçok ünlü mimari yapının, 12. yüzyılın sonlarından 16. yüzyıla kadar Avrupa’yı etkisi altına alan Gotik Mimarlık akımının eseri olduğunu biliyor muydunuz? yüzyıl? Gotik mimari nedir, gotik mimarinin en belirgin özellikleri nelerdir ve dünyadaki örnekleri nelerdir? Merak ediyorsanız yazının devamını okumalısınız.
İyi okumalar!
Gotik mimari, 12. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve Rönesans dönemine kadar Avrupa’yı etkisi altına alan bir mimari akımdır.
Orta Çağ’da ortaya çıkan hareket, dinin ihtişamını ve ihtişamını vurgulamak istediğinden, genellikle kiliselerde ve katedrallerde görülür. Gotik mimari, süslemeler, ihtişam, gösteriş, yüksek binalar ve vitray ile karakterizedir.
Peki ‘Gotik’ adı nereden geliyor?
Gotik ismi ilk kez İtalyan ressam ve mimar Giorgio Vasari tarafından kullanılmıştır. Kelime anlamı olarak barbar anlamına gelen Gotik’in Roma’yı işgal eden Gotik (Cermen) halktan geldiği ileri sürülür.
Gotik mimarinin en belirgin özellikleri nelerdir?
1. Sivri kemerler
Gotik mimaride uzun, ince ve sivri kemerler mimari eserlerde kendini göstermeye başladı. Gotik dönemin en değerli özelliklerinden biri mimari yapıların ihtişamını uzun süre göstermesiydi. Binaların uzunluğunun neden olduğu pulları dengelemek için sivri ve uzun kemerler yapılmıştır.
2. Uçan payandalar
Mimarlar duvarların çok uzun ve ince olacağını ve bunun yapının dayanıklılığını azaltacağını bildikleri için bu yapılara birçok payanda eklenmiştir. Böylece yapılar güçlendirildi.
3. Kaburga tonozları
Mimari yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılan yöntemlerden biri de nervürlü tonozlardır. Mimari yapıyı güçlendirmenin yanı sıra, nervürlü tonozlar daha yüksek tavanlara ve daha büyük pencerelere izin verdi.
4. Gül desenli pencereler
Orta Çağ’da kilisenin gücünü simgelemek için inşa edilen bu görkemli yapılarda, yapının ortasında dini motiflerle süslenmiş gül şeklindeki pencereler binaların daha fazla ışık almasını sağlıyordu.
Peki Gotik Mimarinin dünyadaki en ünlü eserleri nelerdir?
Köln Katedrali, Almanya
Milano Katedrali, İtalya
Notre Dame de Paris, Fransa
Floransa Katedrali, İtalya
Old Town Bridge Kulesi, Çek Cumhuriyeti
Reims Notre Dame Katedrali, Fransa
Meryem Ana Kilisesi, Belçika
Canterbury Katedrali, İngiltere
Chartres Katedrali, Fransa
haberaladag.xyz